31 mars 2006

Praliner i sängen


I går blev jag dödssjuk. I dag har jag sovit hela dagen och ätit en förkylningscocktail (en tofugryta med yogurt och allt starkt jag hittade hemma: tre vitlöksklyftor, en hel röd chili, en bit galangal och massa lime) med födelsedagspraliner som avslutning. NK mint från farfar och lübecksk marsipan från Erik och Patrik.
Jag har en prickig sidensjal om halsen.

30 mars 2006

Fruktstund


Ananaspaus på jobbet.
I dag har jag samma blus och kofta som i går fast med ett brett vitt skärp med en silver- och pärlgrej på, svart plisserad kjol och svarta stövlar. Och stora vita pärlörhängen.

Plastmacka


I går intog jag en lätt teatermiddag där en grov brödskiva först slagits in i ost, sedan garnerats med en tunn tunn tomatskiva, en paprikaskiva, en gurkskiva och en dusch groddar, och slutligen slagits in igen, fast i plast.
Jag hade ceriserosa sidenlinne med blomsterapplikationer i samma tyg, ljusrosa tantkofta, leopardkjol och vita tennisskor.

29 mars 2006

Coq au vin et bière


En riktig heterogryta med mos. På underligt vis - antagligen kombinationen hela små champinjoner, gul lök, rödvin och buljong (och lite öl) - antog tofugrytan med palsternacksstrimlor skepnaden av en coq au vin, både vad gäller smak och utseende. Moset var på potatis, sötpotatis, massor av persilja, olivolja, vitlök och en hel del ost, typ Gamle Ole. Till det blev det också sparris frästa i vin och senap. Salladen var en glad överraskning av tomater, squash, hackade jordnötter, granatäppelkärnor och mycket pressad lime.
Jag lagade moset och salladen i mörkblå volangklänning med vita prickar och röda tofflor, och Tommie gjorde sparrisen och tofun i ljusgrön skjorta med broderade gula cowboyblomster.

28 mars 2006

La la lasagna


Vansinnigt god vegolasagne hos Therese. Tomat, spenat, ost, ingen bechamel - tror det var keso i. Åt tre jättebitar med grönsallad och avocado till. Sedan typ fem olika sorters glass, Lindtchoklad och rödvin.
Jag hade svart puffärmsblus med massa små knappar fram, svart plisserad kjol, vit pärlbrosch och vit och svart och lite rosa Martin Bergström-scarf. Jag blir bättre och bättre på scarf!

27 mars 2006

Söndagssoppa



Fisk- och skaldjursgrytan, saffranssmaken, brödet, inredningen - allt andades nittiotal.
Jag var väl snarare kvar på åttiotalet som vanligt, i lila åttiotalsjumper, rosa polyesterkofta, scarf med gröna prickar, tajta blå jeans, vita tennisskor och axelbred rävpäls. En man som jag gick om på gatan sa "ah polska flicka" och det tar jag som en komplimang.

26 mars 2006

Lördagsgodis



I går fick jag grillad halloumi och couscous med gurka, persilja, chili, purjo och en orange kräm.
Jag hade en vit flamencokjol med röda prickar och volanger, vitt linne, svart kofta och svarta stövlar, och en jätteknut av löshår på huvudet.

25 mars 2006

Zallad


Zinkens Krogs grekiska sallad passar på fredagar. Lotta åt laxtoast.
Jag hade fortfarande den prassliga rutiga klänningen och vad Lotta hade har jag inget minne av konstigt nog. Båda blev sjukt törstiga efteråt, det var också konstigt.

24 mars 2006

Äntligen råkost igen


Känns som om jag saknat buffén, och den mig.
Jag har en sidenblank och prasslig klänning med puffärmar och klätt skärp, rutig i lila, grönt och guldbrunt. Vinröda stövlar, rosa scarf med vita prickar om halsen och rött läppstift.

Kofta


I går åt jag en medelstark vegetarisk kofta, ris och ett halvt vitlöksnaan till middag. Är det tema naan den här veckan?
Bara för sakens skull borde jag haft en kofta på mig men jag var fortfarande rödluvan och vargen.

23 mars 2006

Fruktfest


Apelsin, vindruvor, vattenmelon, någon annan melon, äpple och kanske något mer och så keso on top. Och en liten mörk fralla med ost och gurka.
I dag har jag vinröda stövlar, jeanskjol med rosett fram, vit puffärmsblus med spets, mörkblå sammetsväst och ett varghuvud som brosch på bröstet. Rödluvan och vargen i en och samma person.

Ni-na-ni-nanana-naan


Ett trekantigt naanbröd med vitlök och två dippsåser blev slutklämmen på middagen i går (som även involverade en banan, en smoothie och en påse cashewnötter). Den ena såsen var nog en mangochutney fast den smakade mer som en snäll apelsinmarmelad (gav sommarfrukostkänslor) och den andra en yogurtsås med spiskummin.
Jag var fortfarande tant Gredelin, Fredrik var farbror Kultur i svarta jeans och svart skjorta under en tunn grå ylletröja.

22 mars 2006

Ganska gott bambuskott


I dag åt jag en thailunch som fick två friterade bananer av fem. Eller kanske två och en halv, det var rätt okej, de flesta grönsakerna var inte upphällda ur en burk och buljongen var god.
Jag är tant Gredelin i vinröda mockastövlar, ljuslila topp med subtil vit instickad åttiotalsstruktur och en mörklila lisös, blå kjol, långa lila örhängen av en massa pärlor (= födelsedagspresent) samt lila ögonskugga.

Banan i flykten


Det blev en utspridd middag i går: först en banan, sedan ett äpple, sedan en skål jordnötter och ett glas vin. Och sedan en nattsupé av gårdagens ratatouille på knäckebröd.
Jag hade sommarhimmelsklänningen i går med fast med guldfjällsskärp, guldhalsband, snötvättade skipants och beige mästerkattenstövlar till.

21 mars 2006

Ratatouille och ostrester


I går lagade jag en sen men väldigt god tv-middag: en sorts ratatoille av tomater, morötter och squash som fick fräskoka i överblivet vitt lådvin och folköl med grön chili, vitlök och en buljongtärning i. Till det delar av ostbrickan från i lördags (hur kan det bli ost över?), jag valde manchegon, med ett fikon till.
Jag hade en tantklänning med stora kragsnibbar och manchetter i grönt, resten är som en sommarhimmelssolnedgång i rosa, gult och aprikos och lite blått och med moln och fåglar, kanske vildgäss över hela. Dubbla strumpbyxor, båda ljusblå med olika mönster.

20 mars 2006

Röding


Hel, grillad och god. Med tillbehör som mangosalsa, pommes, spenatsallad med parmesan och vitlöksgrillade morotsslantar. Och en Starobrno.
Intog denna söndagsmiddag i jeans, vit t-shirt med papegojor på, guldhalsband och vita tennisskor.

19 mars 2006

Kalas


I går kom alla från farfar till ett knattedisco hem till mig, indroppandes under hela dagen och kvällen. De fick: ugnsgrillade potatis- och sötpotatisklyftor med mustig kryddning, hommous med massor av persilja, grillade champinjoner, bönsallad med rostade jordnötter, ruccola- och tomatsallad, feta- och yogurtröra med min nya favoritkrydda grönmynta, ostbricka med olika sorters bröd, ett med smak av mandel och aprikos, och sedan två sorters tårta (mammas chokladkaka med gröna nonstops på samt farfars födelsedagstårta med frukt på).
Jag lagade maten i jeans och vitt underlinne men åt den i vit, knäkort, axelbandslös klänning med tyll undertill och blomsterbård nertill och tygrosor fastnålade upptill, chockrosa strumpbyxor, vita pumps, stora knallblå paljettdroppar i öronen och chockrosa läppstift.
PS. Vinet på kalaset är recenserat!

18 mars 2006

Presenter


Jag fick en massa olika ingredienser till middagen i fredags. Och sedan fick jag välja sammansättningen. Det började med champagne och fortsatte med en rätt av ångkokta mini-pak choi, long beens, sådana där långa vita minisvampar, koriander, chili, och jordnötter (orostade, osaltade, hurra, precis vad jag längtat efter) och en sallad med pomelo (min favoritcitrusfrukt), mynta och granatäppelkärnor. Sedan spansk ostbricka med fikon till.
Jag firade i bara hawaiiklänning och tofflor.

17 mars 2006

Citrontårta!


Jag fick tårta på jobbet! Och en pruttkudde i present! Som blåser upp sig själv!
Fortfarande i öststat/Hawaii.

Födelsedagslunch


Tod man pla - fiskkakor med ris och någon slags äppelgrej och marinerade gurkslamsor och massa vinäger och chili. Styvmor betalade. Gött mos.
Jag har mästerkattenstövlarna, öststatsjeans (det vill säga mina vanliga gamla snötvättade Win-Win-skipants) under en blå hawaiiklänning med en blå paljettbrosch på och papegojor i trä i öronen. Lila vinnarögonskugga i dag med.

Hallontårta!


I går åt jag tårta till middag. Någon sorts småkaksliknande botten med vitt fluff och hallon. Som en dröm. Ingrid hade gjort den för hon fyllde år, men jag tog också åt mig för jag fyller ju år i dag.
Jag hade beige mästerkattenstövlar, blå jeans, vit fäktningsbluskavaj med ett grått linne under, och guldlöv och en jättepärla om halsen. Och lila ögonskugga - som genererade en blinkning med ena ögat från busschaffisen på morgonen.

15 mars 2006

Kaviar på kontoret


Kaviarmacka till middag. Nu skulle de andra på kontoret se mig. De hånade mig för min lunch i dag (keso, tomatklyftor, och ris kokat tillsammans med rödlök - jättegott). Jag vet inte om det var ketchupen till som var felet. Ketchup som är en av världens bästa kryddor! Den smakar lite vinäger och lite sött och lite salt och framför allt är den röd.
I dag har jag vinröda strumbyxor, svart ballongkjol, och min svarta ylletröja som är som en fåtölj eller något, med en jätteärm med massa band och volanger och applikationer på.

14 mars 2006

Kviddevitt


I morse var jag klarvaken långt innan väckarklockan ringde. Det ledde till äppelklyftor, uppskuren paprika, purjo, saltgurka och ärtskott på ett fat, till rågbröd med manchego.
Jag är pigg. Jag är präktig. Och jag har samma blommiga klänning som i går men inte fiskarna om halsen, och ett annat skärp - brunt plastkrokodil med smart guldspänne som är som en krok.

Nudlar nu igen


Spenat, morotsstrimlor, hackad vitlök och riven galangal, röd currypasta, gröna chiliskivor, citron, äppelcidervinäger, sesamolja i en stekpanna, i med kokta äggnudlar, vispa runt, och på med koriander.
Jag var kulturtant totale i går i fiskhalsbandet i trä, blåblommig klänning, etnoskärp (påfågelfjädrar) och etnoväska (egyptiska figurer målade på skinn), och röda stövlar med lite lite indianska broderier.

13 mars 2006

The real middag


Mellanmålet visade sig vara blott ett mellanmål. Middagen serverades betydligt senare och bestod av äggnudlar som fått koka med i en stark sursyrlig thaisoppa med tomater, kinesisk broccoli, thaipersilja och koriander. Och hackade jordnötter ovanpå.
Jag tittade på när Tommie lagade och bidrog med att skala och mortla jordnötterna, iförd Valentinotoppen och det andra, plus röda tofflor med guldrosor.

12 mars 2006

Mellanmål. Eller är det middag?


Crostini med getost på, tacochips och små fiskar gjorda av kex.
Fiskar har jag också om halsen, i ett trähalsband värdigt vilken kulturtant som helst. Till en Valentinoinspirerad ljusblå topp med massa glittriga applikationer, svart kofta och blåa jeans. Och röda strumpor med vita kors på.

Gästabud i Blackeberg


En tur till asienaffären vid Fridhemsplan i går resulterade i att kinesisk broccoli och små små gröna ärtstora auberginer kunde fräsas tillsammans med vitlök, röd chili, riven galangal och sedan kokas med kokosmjölk och skivad grillad squash, hackad koriander och thailändsk persilja. Till det hade Samira grillat potatisar i ugnen med sesamolja och hackade hasselnötter på, och mixat en asgod dressing av fikon eller vad det nu var och hällt den över stora bitar av turkisk feta. Och så fanns det ajvar och extra nöthack.
Jag hade min tulpanklänning med ett ormfjälligt guldskärp i midjan och två glitterbroscher, ett grönt löv och en lila blobba, på bröstfickan. Plus blåa ringar i öronen och blå ögonskugga.

11 mars 2006

Teatersupé


Edamame, ångkokta och flingsaltade soyabönor, är vissa fredagströtta kvällar det bästa man kan lägga vantarna på. Även pilgrimsmusslor med alger, koreanska pannkakor med sursötstark sås, vårrullar med mynta och något mer som jag glömt för jag blev full på två glas husets vita (och just det, en kir royale först) och var tvungen att åka hem och ligga i sängen och kolla på Twin Peaks.
Jag hade samma blåa klänning som dagen före. Och samma brosch. Samma allt faktiskt, förutom örhängena - ljusblå stora ringar i plast. Har jag alltid dem när jag går på Dramaten?

09 mars 2006

Massaman king curry vegetarian


Minsann, jag fick gå ut på lunchen i dag. Och äta en mm så gräddig kokoscurry med grönsaker och nudlar. Det bästa var blandningen av hackade jordnötter och hackad chili som man kunde sleva på. Vilket jag gjorde, i flera omgångar. Är jag inne i en jordnötsperiod?
Jag hade och har fortfarande på mig en av mina favvoknytblusklänningar: blå typ viscose med svarta ränder på diagonalen och skärp, med en extra rosettbrosch (okej, det är egentligen ett kinesiskt hårspänne) med blåa ränder, fastsatt i knytet. Vinröda stövlar och gråvit fuskpäls.

Kvinno(mid)dagen


I går fick jag en internationell kvinnomiddag från Copacabana (plus två medhavda skivor mörkt bröd från Gourmedia). Det vill säga bulgur eller matvete, tror jag - med ganska mycket olja i, gott - och en kikärtssallad med haricots verts, purjo, grillad paprika och lite annat men framför allt med inlagd ingefära som pricken över i. Och en fetaostdressing på det.
Jag hade en ny klänning med pyttesmå stiliserade typ tulpaner i olika färger på vitbeige botten, med skjortkrage med knyt, knappar upptill, plisserad kjol och kort puffärm. På bröstfickan hade jag en brosch i form av en guldrosett med ett hänge av pärlor i olika färger, om halsen en lång kedja med några guldlöv och en stor vit pärla och i öronen vattenfall av rosa pärlor.

08 mars 2006

Strössel


I går åt jag rivna morötter och körsbärstomater med äppelcidervinäger och citronolivolja, med keso och Finn Crisp till, och med rostade solrosfrön, persilja och koriander strösslat över.
Denna lilla supé svängde jag ihop iförd vita trosor med rosa ränder, orange bh och röda tofflor.

07 mars 2006

Currysurpris


Det är inte så ofta man har en hel indisk restaurang, alldeles tom, till sitt förfogande. Det är inte heller så ofta man lyckas överraska servitörerna, sällskapet och sig själv genom att inte välja palak paneer eller dal utan champinjoner och ärtor i curry.
Jag hade den gul- och vitrutiga blusen, jeanskjol och mina vita grovsoprumstennisskor. Och en nyinförskaffad skinnväska med egyptiska väggmålningar på. Tommie hade silvergrå rysk bilmekjacka över en tröja som det står Paris på.

06 mars 2006

Sofosoppa


Söndagmiddag hos Karin och Ola: linssoppa med pressad citron över, och grillad macka med en blandning av ost och ägg på. Jag försöker hävda att det är en så kallad welsh rarebit men det ska även vara senap och öl i smeten i så fall.
Jag hade gul- och vitrutig blus med kort puffärm och vita detaljer och gul sidenrosett i halsen, till jeanskjol.

05 mars 2006

Rajtantajtan på Reimers


Hos Marcus fick man sallad med dadlar och avocado, klassisk tomatsallad, generöst med stekta halloumiskivor, sharonfruktsklyftor, gul linsröra och en bönsallad.
Jag var ståndsmässig i svart blus med massa små knappar framtill och puffärmar med smock, till en svart kjol med ett ytterlager av spets med guldmönster på, och ett brett åttiotalsguldbälte.

04 mars 2006

Ägg och surkål


Jacob kom förbi och lämnade lite rester av en sjukt god ruccolasallad och hemgjord sauerkraut. Med vändstekta ägg, god ost, saltgurka, tomat, Tommies hommous med persilja och mycket citron i och juice blev det till värsta brunchidyllen.
Jag lagade och åt i rosa linne, svart volangkjol och en lila lisös (bäddkofta, som bara består av ärmar liksom).

Jordnötter


Lyxig fredagsmiddag på Ugglan.
Jag hade samma blus som i går men med en svart kjol och ett Mimmi Pigg-skärp (svart brett med stor grön rosett med svarta prickar).

03 mars 2006

Miss R dricker vin 2


Jag har druckit vin igen. Och berättat om det på Stockholm Cru.

Zinkensallad


En jättestor grekisk sallad med en jättestor såssnipa med vinägrett och två trekanter rostat bröd får man för kanske 88 spänn på Zinkens krog. Och gratis komplimanger från äldre män i baren som fått sig något litet innanför västen.
Jag hade fortfarande den cerise och svarta blusen och så vidare.

02 mars 2006

Raj raj råkost


I dag åt jag lunch med Jacob som pratade syntar och efter en stund kom Tommie och pratade lite mer om syntar. Det är som i en skolmatsal. Kvinnan bredvid mig vid buffén sa "pruttmat" när jag lassade upp kikärtor och kidneybönor.
Gunilla sa när hon kom i morse: "Åh en sådan där hade jag förr haha", och kramade om mig och skrattade jättemycket. Jag har en svart blus (ombyggd klänning) med puffärmar och tre knappar vid armlederna och så ett brett fält i cerise på diagonalen infällt från axel till midja. Och så har jag ass jeans och röda stövlar. (Ett par andra än de jag är så trött på. Kom på att jag har minst två par röda stövlar utöver dem. I morgon kanske det blir det tredje paret.)

Sparris 2


Grillad sparris med parmesan till middag också, inga pinjenöter men tomatrisotto och två glas vitt i rask takt.
Jag hade samma tant/ungdomsoutfit som tidigare. Fredrik hade randig tröja, bilder från Italien och många tankar om relationer.

Sparris 1


Gårdagens lunch: sparris med parmesan och pinjenötter, ovanpå en pastasallad.
Jag var som tudelad i går. Upptill en liten tant (grå polyesterblus med blommor, vit pärlbrosch i form av druvklase och rosa pärlklasar i öronen) och nertill en ungdom (svarta Patrik Söderstam-byxor med baddräktsfickor och vita Nikeskor).

01 mars 2006

Middag med Hanna


Gryta med tofu, broccoli och andra grönsaker, curry, kokosmjölk och koriander. Serverad med ris och rikligt med skvaller från Göteborg.
Jag hade en grå blus med rosa blommor och gröna blad på, smalt brunt läderskärp, jeanskjol och bruna stövlar.