13 maj 2007

Associativ matlagning


Det började med en stor dillvippa. Bestämde mig för att ha den i en sallad på blodgrapefrukt - en sammanblandning i min hjärna av två helt olika matminnen från Hongkong: dillen var riklig i en sötstark fiskgryta och grapefrukten kan väl vara ett svennesubstitut för den ljuvliga vietnamesiska pomelosalladen. Ljusgröna selleribitar tillsammans med dem av orangerosa blodgrape blev en nästan outhärdligt snygg krispig sorbetfärgsfröjd som man bara var tvungen att störa med brandgula strimlor av sommarmorot. Och sedan dillen, mangovinäger, citronolivolja, fisksås och för den där sista knapriga och feta effekten (där man i Hongkong gärna använder rostad lök från burk) en rejäl näve ljusa orostade och osaltade cashewnötter. Potatismoset kom sig väl av att T pratat mycket om Jan Stenbeck men saknade egentligen alla likheter med hans, i stället för äggulor, grädde och rysk kaviar var det visst smör, mjölk, parmesan, vitlök och massor med persilja. Auberginerna var helt enkelt de största och blankaste och mest välformade i hela grönsaksdisken, de rentav krävde att få skivas tunt på längden, vattnas ur med salt, stekas i randig panna och rullas ihop för ugnsbakning med följande väl mixade fyllning: feta, keso, färsk basilika, tomathack och - här kommer ett husmorstips för den som råkat göra en för lös smet - lite bulgur (snabbare resultat med couscous) för att suga upp vätskan och ge röran rätt konsistens efter en stund i kylen. Före: färska fikonklyftor med parmesan, basilika och olivolja. Efter: rabarberpaj med granatäppelkräm och hård vaniljglass.
Jag lagade mat i en ljusblå Elvis-t-shirt med ljusblå rosett på, för att sedan byta till schlagerglittrig svart blus med guldränder och svart sammetskjol. Fredrik kom över i tajt liten cykelkeps och dito gul cykeljacka.

Inga kommentarer: